חיפוש
Close this search box.

התמכרות לסמים

התמכרות לסמים

מה היא התמכרות לסמים? 

"זה לא יקרה לי, נכון?", "זה קורה רק לאנשים לא יציבים", "אני בעל משפחה ואדם מכובד בקהילה, מה זה קשור אליי? שאני ילך לגמילה מסמים?". אף אדם לא מאמין שזה יכול לקרות לו, אבל התמכרויות, ככלל, הן תופעה נפוצה מאוד והיא מקיפה את כל הגילים ואת כל שכבות האוכלוסייה.

התמכרות לסמים היא אחת מסוגי ההתמכרויות הנפוצים ביותר כיום, בשל הנגישות והזמינות של הסמים ובשל היכולת שלהם להשפיע על יכולת השיפוט באופן מיידי ולסייע למשתמש לברוח מהתמודדות עם מציאות קשה, עם חרדות ועם פחדים. אחוזי ההתמכרות לסמים רק עלו בעידן המודרני, וההתמודדות איתה קשה מתמיד.

במהלך התמכרות לסמים המכור מפתח תלות פיזית ורגשית בחומרים פסיכואקטיביים שונים, כתוצאה מהשפעתם של הסמים האלו על המעגלים העצביים במוח. התמכרות לסמים היא מחלה כרונית, והיא עלולה לרסק את מסלול החיים אם לא מטפלים בה. למזלינו קיימים היום גופים כמו רטורנו שלהם שיטות ייחודיות ומוצלחות לגמילה מסמים. במאמר זה נסביר על התמכרות לסמים ועל דרכי ההתמודדות איתה:

מהי התמכרות לסמים?

התמכרות לסמים היא פיתוח תלות פיזית ורגשית בסם או בתרופה, חוקי או לא חוקי. המכור לא מצליח להשתלט על הדחף וצורך את הסם למרות שהוא יודע שהדבר מזיק לו. ככל שהאדם צורך יותר סמים, ההתמכרות לסמים מתחזקת, כיוון שהחומרים הפסיכואקטיביים שבסמים משנים דפוסים במערכת העצבים שבמוח.

על פי רוב לאחר תקופה של התמכרות לסמים ושימוש בסם – הגוף והמוח מתרגלים לכמות, וכדי להגיע לאותה השפעה של הנאה צריך להגדיל את הכמות והמינון של הסם. בשלב מסוים, הסובל מהתמכרות לסמים הופך להיות "שבוי" של הסם, ולא מסוגל להפסיק לצרוך אותו בכוחות עצמו. הפסקה של צריכת הסם תגרור תופעות לוואי שונות, פיזיות ונפשיות.

מה הם סמים?

ראשית, כדי לדעת מאיפה נובעת התמכרות לסמים ומדוע אנשים מתמכרים לסמים, נלמד מהם סמים. הציבור נוהג לחלק את הסמים לשני חלקים, סמים קלים וסמים קשים, אך חלוקה זו שגויה מעיקרה. אמנם לוקח לגוף יותר זמן להתמכר ל"סמים קלים", אך גם להם יש השלכות פיזיות ונפשיות, שיכולות להיות הרסניות באותו אופן בדיוק בעת התמכרות לסמים. הרב איתן אקשטיין נוהג לומר שהביטוי התמכרות קשה לסמים קלים מעידים כמה המונח שגוי. בנוסף הרי התמכרות היא לא דווקא לסמים, יש התמכרות לאוכל, התמכרות להימורים ועוד, כלומר זה לא הסם אלא האדם.

נהוג לחלק את הסמים לארבעה סוגים מרכזיים, הכוללים בתוכם את כל סוגי הסמים, חוקיים ושאינם:

  • סמים מדכאים: סמים אלו מדכאים את מערכת העצבים המרכזית של הגוף ובעצם "מכבים" אותו. קבוצה זו כוללת את כל סוגי כדורי השינה וכדורי ההרגעה, אלכוהול, ואף סמים מסוכנים יותר כמו קטמין ורוהיפנול (סמי אונס).
  • סמי הזייה: סמים אלו גורמים להזיות ולבלבול בתפיסת המציאות. קבוצה זו כוללת מגוון סמים כמו LSD, קנאביס לסוגיו (מריחואנה, גראס, חשיש), פטריות הזיה, מסקלין, דטורה וכדומה.
  • סמי מרץ: סמים אלו נקראים גם סמים ממריצים או מעוררים, והם ממריצים את מערכת העצבים. קבוצה זו כוללת סמים כמו אמפטמין ("ספידים"), מתאמפטמין (דסוקסין, קריסטל מת'), פופרס, קוקאין (קראק), MDMA, אקסטזי וגם בעצם גת, ניקוטין וקפאין.
  • סמים נרקוטיים: סמים אלו נקראים גם אופיואידים או משככי כאבים, ומטרתם להפחית כאב בצורה משמעותית. הם כוללים את ההרואין, קודאין, פנטניל, מתאדון, מורפיום, אוקסיקודון (אוקסי), אופיום, טרמדול, בופרנורפין ועוד.

איך סמים משפיעים על הגוף?

כל סם שונה מחברו. השינוי בהרכב הכימי בין הסמים משפיע על העוצמה שלהם ועל החלק בגוף עליו הם משפיעים, אבל בכל זאת קיימים מספר מאפיינים בולטים המשותפים לרוב הסמים, והם אלו שמובילים להתמכרות לסמים:

  • הסמים הם חומרים משני תודעה. הם מערפלים את המודעות ואת ההכרה, ולכן הם נקראים בשם "סמים פסיכו־אקטיביים" = מפעילי תודעה.
  • הם משנים את התקשורת הסדירה שבין תאי העצב במוח. שימוש תדיר בסמים יוביל לשיבוש ולשינוי ארוך־טווח של הפעילות התקינה של התאים.
  • השימוש בסם ממכר, הוא גורם לאדם לרצות לצרוך עוד ועוד ממנו בכל מחיר.
  • הנזקים למערכת העצבים יכולים להתבטא פיזית במגוון דרכים: נמנום, טשטוש, נטייה להקאה, נוקשות בשרירים, הצטברות כיח והפרשות, ירידה בלחץ הדם, עצירות, הזעת יתר, גירוד ובעיות הורמונליות שונות.

התמכרות לסמים היא לא משהו מיוחד. אין פה קסמים או הפתעות, מדובר פשוט על תגובות כימיות של המוח שיוצרות תחושה כוזבת של הנאה, תוך שימוש לרעה בתאי המוח, באופן שעלול לגרום לתאים אלו נזק קבוע ובלתי הפיך. בשל כך, חשוב מאוד לטפל בזמן בהתמכרות לסמים, לפני שהמכור יסבול מנזק בלתי הפיך.

אז למה מתמכרים לסמים?

ישנם גורמים רבים שיכולים לדרדר אדם להתמכרות לסמים, ננסה לעשות לכם טיפה סדר:

  • גורמים חברתיים: אם כל החברים עושים סמים, אתה תהיה הפראייר היחיד שלא יעשה? זו הדרך הנפוצה ביותר להתמכרות לסמים. להתחיל כי "כולם עושים" וכי "אף אחד לא באמת מתמכר", ואז פשוט לא להצליח להפסיק. חוץ מלחץ חברתי, גם העובדה כי אנשים רבים חושבים שבסך הכל סמים זה סבבה יכולה לתת לגיטימציה להשתמש בסמים, דבר שיוביל להתמכרות לסמים.
  • גורמים נפשיים: טראומות לא פתורות, מצב אישי או משפחתי קשה, חרדות, דיכאונות, לחצים ותחושות מחנק, כל אלו גורמים לאדם לצרוך סמים כחלק ממנגנון הבריחה מהתמודדות, והדרך להתמכרות מלאה לסמים מתקצרת.
  • גורמים ביולוגיים וגנטיים: יש אנשים שכוסית אלכוהול אחת תשפיע עליהם מאוד, ויש כאלו שלא יושפעו כלל. אותו דבר לגבי התמכרות לסמים – יש כאלו שיתמכרו בקלות ויש כאלו שיתמכרו רק לאחר זמן. בנוסף לזה, התמכרות לסמים היא לעיתים תורשתית, וגם ילדים של מכורים עלולים לפתח בעיות התמכרות.
  • גורמים משפחתיים: ילד שגדל בבית שבו צרכו סמים עלול לראות את ההתמכרות לסמים כדבר לא מזיק. כמו כן, ילדים שסבלו מהתעללות ומאלימות בבית עלולים לסבול מהתמכרות לסמים בניסיון לברוח מהמציאות בבית לעולם אחר ומוגן.
  • גורמים סביבתיים: כיום קל מאוד, במדינות המערב, להשיג סמים. הנגישות יוצאת הדופן של הסמים, החוקיים ושאינם, מגדילה מאוד את הסיכוי להתמכרות לסמים.
  • גורם הגיל: בגיל ההתבגרות מתפתחת ומשתנה קליפת המוח הקדם-מצחית, שאחראית על העונג בגוף. שינויים נוירולוגיים אלו גורמים לכך שההשפעה החזקה ממילא של הסמים מתגברת אף יותר, ולכן הסיכוי להתמכרות לסמים גדל דרסטית.

מהם התסמינים של התמכרות לסמים?

אמנם לכל סם יש תסמינים שונים לחלוטין, אך לכולם יש תסמינים משותפים שניתן לזהות בקלות. זיהוי התסמינים של התמכרות לסמים מתחלק לשני חלקים: זיהוי עצמי וזיהוי מצד הסביבה.

איך לזהות אם אני מכור?

    • ישנה כמיהה אל הסם, הרגשה שזקוקים לו בקביעות, ואפילו כמה פעמים ביום.
    • כל ניסיון להפסיק לרכוש ולצרוך את הסם נכשל.
    • הסם גורם לך לחוש כי רק באמצעותו תצליח להתמודד בהצלחה עם הבעיות בחיים. לאחר שההשפעה של הסם פגה אתה נכנס לדיכאון או ללחץ וחרדה.
    • אתה מבזבז את כל המשאבים שלך בניסיון לקנות את הסם: זמן, מאמץ וכסף, ברמה שמשבשת לך את החיים לגמרי.
    • אתה מאמץ התנהגויות חדשות ושליליות כדי להמשיך לצרוך את הסם: אתה משקר לקרוביך, גונב כסף בשביל לקנות אותו ומנסה להסתיר את השימוש בסם כמה שאפשר.
  • כושר השיפוט שלך נפגע, ואתה מוכן לעשות דברים מסוכנים או משפילים כדי להשיג את הסם או תחת השפעת הסם.
  • כל דבר אחר הופך להיות חסר משמעות. הנפגעים העיקריים הם המשפחה, העבודה/הלימודים ואפילו המראה החיצוני שהופך למוזנח.

איך לזהות אם מישהו שאני מכיר סובל מהתמכרות לסמים?

  • התפקוד המוחי נפגע: המכור חסר מנוחה, לא מצליח להתרכז והתפקוד הכללי שלו נמצא בירידה חדה.
  • פגיעה בתפקוד הגופני: המכור סובל מבעיות שינה (חוסר שינה או שינה מרובה באופן קיצוני) ומסתובב עם עיניים אדומות; התיאבון מוגבר תחת השפעת הסם ונעלם כשההשפעה פגה.
  • מצבי רוח משתנים: המכור סובל מהתפרצויות זעם, התפרצויות צחוק, נמנע מקשר עם אנשים ומביע חוסר אכפתיות לדברים שעניינו אותו בעבר.
  • התנהגויות קיצוניות: המכור מזניח את עצמו, גונב ומשקר, נכנס לעימותים עם גורמים בעלי סמכות ומבזבז כספים בצורה יוצאת דופן.

מה עושים אם גיליתי שאני/חבר/אח/בן סובל מהתמכרות לסמים?

פנה בהקדם לאיש מקצוע: לצוות 'רטורנו', רופא משפחה, פסיכיאטר, פסיכולוג, עובד סוציאלי או כל גורם רווחה אחר, ובקש את עזרתם. אם אכן הבנת שאתה מכור, דע לך שההבנה הזו היא השלב הראשון בדרך להחלמה ולגמילה מההתמכרות.

איך נגמלים מהתמכרות לסמים?

גמילה מסמים היא לא פשוטה, אבל היא בהחלט אפשרית. לפעמים יש צורך בגמילה באישפוזית ולפעמים מספיקה גמילה אמבולטורית, אבל על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר ולשמור עליהם לאורך זמן חשוב מאוד שהגמילה תתבצע במסגרת קבוצתית. כאשר מכור לסמים נמצא בחברת מכורים נוספים הוא מרגיש טוב יותר, פחות בחזקת "נאשם", ושיתוף הפעולה שלו גדל. כמו כן, במסגרת קבוצתית משולבות בדרך כלל פעילויות חברתיות ופעילויות מרפאות אשר מסייעות מאוד לתהליך הגמילה.

אחרי הגמילה הפיזית מהסמים, יינתן טיפול מתאים למכור, לבת הזוג של המכור ולמשפחתו, הוא יעבור למסגרת שיקום טיפולית תומכת ומתאימה, ולאחר מכן יצטרף לקהילות התמיכה לנגמלים.

מודל ההחלמה מהתמכרות לסמים של 'רטורנו'

ב'רטורנו' פיתחנו מודל מיוחד להחלמה מהתמכרות לסמים. המודל הזה מעצים ומרחיב את הנקודות שבהן ירגיש האדם כי הוא יכול לנצל את השינוי שלו לטובת החברה ולתפוס את עצמו בצורה חיובית ושלמה יותר, ובמרכזו עיקרון אחד: אין אדם אבוד. כל אחד יכול להיגמל.

טיפול בהתמכרות לסמים במודל זה כולל שישה מרכיבים המנוצלים להחלמתו של האדם, שימור ההתקדמות הקיימת ופריצה קדימה:

  1. תקווה: חייבים להעניק למכור תקווה, כיוון לשאוף אליו. יש אור בקצה המנהרה, ובסוף גם נגלה שהחיים בלי שימוש והתמכרות לסמים הם קסומים וממלאים לא פחות.
  2. הבנה פנימית: במהלך הטיפול המחלים צריך לנתח ולהבין את האישיות שלו, מה מניע אותה ומה גרם לה למשוך אותו להתמכרות לסמים המסוכנת.
  3. בסיס בטוח: כפי שיורחב בהמשך, על האדם להיות מודע כי לצורך ההחלמה עליו לבנות לאט לאט מעטפת חיובית שבאמצעותה הוא יוכל לספק לעצמו את הצרכים הבסיסיים: מזון, מקום מגורים ולינה וכדומה.
  4. מערכת יחסים חיובית: לצורך הצלחת הטיפול על האדם להתנתק ממערכות יחסים שליליות והרסניות, ולהקפיד על יצירת סביבה תומכת למטופל בתהליך גמילה. כבר במהלך הטיפול יעשה המחלים מאמצים לבנות מערכות יחסים חיוביות ותומכות שיסייעו לו להצליח גם לאחר הטיפול.
  5. אסטרטגיית התמודדות: לאחר במהלך הטיפול לומד האדם כיצד להתמודד עם דחפיו וכיצד לשלוט בהם, הוא בונה יחד עם המטפל אסטרטגיה מסודרת הכוללת סט כלים שיסייע לו להתמודד עם ההתמכרות לסמים ולא ליפול שוב גם כאשר יסיים את הטיפול. בין היתר, ילמד האדם מהם זמני ונקודות התורפה שלו, כדי שיידע כיצד להתמודד איתם ולמנוע נפילה נוספת להתמכרות לסמים, ובנוסף – מתי עליו לבקש עזרה, במקרה שאינו יכול להתמודד לבדו.
  6. משמעות לחיים: כדי שההתמכרות לסמים תישאר בעבר הרחוק ולא תשוב לבקר מדי פעם, על האדם למצוא דבר שיעניק משמעות חדשה לחייו וישמר את הטיפול המקצועי אותו קיבל. תחושת המשמעות היא שונה עבור כל אדם; ישנם כאלו שינסו לסייע לאחרים לצלוח את המסע שהם בעצמם עברו, יש כאלו שיתמקדו בעבודה או יפנו להתנדבות, ישנם שינסו להקים ולבסס חיי משפחה חדשים וכן הלאה.

תוך כמה זמן נגמלים מהתמכרות לסמים?

כולנו רוצים להיגמל מההתמכרות לסמים בתוך יום אחד, אך הגמילה מהתמכרות לסמים היא תהליך ארוך ויום-יומי, והוא הליך מורכב הכולל עליות ומורדות. ההכרה כי התהליך הוא מתמשך ולא חד-פעמי היא משמעותית מאוד להצלחת הטיפול. ללא שיפוטיות, אנו נבין כי ייתכנו מקרים של מעידה, ועלינו להתכונן לכך כדי להימנע מהם.

עלינו להתכונן לתסמיני הגמילה מהתמכרויות.

תסמיני גמילה קיימים בכל התמכרות, לא רק בהתמכרות לסמים. עוצמת התסמינים והצורה בה הם מתבטאים תלויה במינון ובתדירות צריכת הסמים, ועלינו לזכור שתסמינים אלו מראים כי המכור בדרך הנכונה לגמילה מההתמכרות. התסמינים יכולים להתבטא בצורה פיזית וגם בצורה נפשית.

הספרות המקצועית מחלקת את שלבי תהליך ההחלמה מהתמכרות לסמים ומהתמכרויות כלל לשלושה חלקים: החלמה מוקדמת, החלמה ממושכת והחלמה יציבה.

החלמה מוקדמת

שלב ההחלמה המוקדמת מתייחס לשנה הראשונה של הגמילה. לאחר שהמכור מחליט להפסיק את ההתמכרות לסמים ומתחיל בגמילה מסמים, הטיפול ההתחלתי יהיה רציף וישיר, ויתמקד גם בתרגול שינוי התנהגותי משמעותי מהחיים בצל ההתמכרות לסמים.

התהליך יכול להיות במסגרת הטיפול בהתמכרויות באשפוזית של 'רטורנו' או בגמילה אמבולטורית באמצעות מפגשים, כשבמהלך הטיפול המכור מלווה באנשי מקצוע מהשורה הראשונה. שלב זה הוא הכרחי בתהליך ההחלמה והוא גם כנראה השלב הקשה ביותר, מפני שהמטופל חייב להתמודד עם כל ה'שדים' שבפנים, התמודדות שהיא פיזית ונפשית גם יחד.

החלמה ממושכת

שלב ההחלמה הממושכת מתייחס לתקופה שבין השנה הראשונה לחמש השנים הבאות בתהליך ההחלמה. בשלב זה המכור כבר חוזר לנהל חיים נורמטיביים ורגילים, איכות החיים תעלה והמאבק בהתמכרות לסמים יהפוך לטבעי וקל הרבה יותר. בשלב זה הגמול כבר חי בסביבתו הטבעית, וכמות המפגשים עם אנשי המקצוע תפחת בהתאמה להתקדמות הטיפול, אם כי ייתכן שהמטופל עדיין יסתייע בטיפול מקצועי כדי לייצב את תהליך ההחלמה מההתמכרות.

החלמה יציבה

שלב ההחלמה היציבה מתייחס לתקופה בה עברו יותר מחמש שנים מתחילת תהליך ההחלמה מההתמכרות לסמים. בשלב זה החיים הופכים ליציבים יותר, וההתמכרות לסמים כבר נראית כסיוט רחוק שהולך ונעלם. המסלול נראה ורוד ומבטיח למרות שההתמודדות עדיין קיימת ברקע, מפני שכבר למדנו להתמודד איתה, וההתמודדות היא כבר טבעית.

מטופל שהצליח לעבור את כל שלבי הטיפול והגיע לשלב שבו חייו יציבים וזורמים על מי-מנוחות הוא גיבור אמיתי! הוא התקדם כברת דרך משמעותית בדרך לחיים שלווים ומלאי משמעות, דרך שרבים לא מצליחים להשלים. 

עם זאת, מי שסבל בעבר מהתמכרות לסמים עדיין מועד לנפילות חוזרות, חלילה, יותר מאדם שלא היה מכור בעבר. גם בשלב זה חובה להיזהר ולהישמר מכל משמר מהדברים שדרדרו את המכור לסמים בפעם הראשונה. בדיוק עבור זה יש לנו ברטורנו את קהילת הבוגרים, שנותנת תמיכה לאורך שנים ארוכות ומסייעת לשוב לחיות חיים פשוטים ורגילים בעולם שבחוץ.

אנחנו כאן בשבילכם…

retorno@retorno.org
טלפון:   0533773070
פקס: 02-999-8243

מלאו פרטיכם ונשוב בהקדם:

תרום לרטורנו

תרומה באמצעות פייפל
לדרכים נספות לתרום, הקלק כאן.

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן